Меню

Молоде та зухвале: історія божоле нуво

13
листопада 2022

Третій четвер листопада — найважливіша дата для всіх шанувальників винної культури, бо саме в цей день традиційно відзначають свято молодого вина, або, як його називають французи, свято божоле нуво. Через кількість традицій, урочистість та свою масштабність, що поступово захопила весь світ, його часто порівнюють з Новим роком. Свою всесвітню відомість свято молодого вина здобуло лише наприкінці XX століття, хоча історія самого напою — набагато довша.

Божоле мало неабияку народну популярність ще з 1800-х років, і вже тоді було традиційним частуванням на осінніх французьких ярмарках. Але перш ніж зануритися в безпосередню історію свята, спочатку трохи поговоримо про виноград Гаме, бо саме в ньому і криється магія.

Гаме — це унікальний сорт червоного винограду, що дуже швидко дозріває та має яскравий аромат. Лише з нього можна отримати настільки свіже та фруктове червоне вино з насиченим рубіновим кольором, низьким вмістом танінів та справжнім південним характером. І через цю унікальність до нього завжди було дуже упереджене ставлення серед французьких виноробів, які були налаштовані дуже скептично до напою, що непридатний до тривалого зберігання, а отже не може мати складного букета.

Так, наприклад, один неназваний герцог Франції, впевнений у тому, що Гаме не підходить для створення першокласного вина, наказав позбутися його та вирубати виноградники по всій Бургундії. Після цього Гаме знайшов своє місце у регіоні Божоле, звідки й починається історія однойменного напою.

Довгий час божоле було суто народним вином, відомим лише місцевому населенню. Через його особливий, дуже швидкий процес дозрівання та неспроможність до тривалого зберігання, його було майже неможливо експортувати, тож його регулярно пили лише на щорічних жовтневих французьких ярмарках. Божоле було ідеальним частуванням для народних гулянь: дешеве, смачне, легко п’ється і так само легко п’янить.

Головна особливість божоле — його прив’язаність до часу. Воно швидко дозріває, швидко розкриває свій букет і так само швидко може втратити всі свої смакові властивості при неправильному зберіганні. Важлива кожна хвилина: якщо злити вино з бочки трохи раніше, то воно буде прісним, а якщо трохи пізніше — занадто терпким та мутним.

Саме через цю сувору залежність від часу, спільнота виноробів Франції була дуже обурена, коли у 1951 році вийшов наказ, який забороняв продаж вина з категорії AOC, що закріплені за конкретним апелясьйоном, до 15 грудня поточного року. Виробники божоле швидко домоглися надання їхньому вину статусу виключення, що дозволило вивозити напій з погребів не пізніше третього четверга листопада. Саме так і народилося свято божоле нуво, що швидко охопило всю Францію, а згодом вийшло далеко за її межі.

 

Короткі цікаві факти

 

  • Офіційне французький слоган Le Beaujolais Nouveau est arrivé! («Божоле нуво прибуло!»), створене художником Беном Вотьє у 1960-х роках. Важливою є не лише сама фраза, а й дизайн оригінальної реклами, де на чорному тлі зображені білосніжні літери, що символізують зіткнення минулого часу з новим.
  • Країною найзапекліших шанувальників божоле виявилася Японія, що займає почесне перше місце за обсягами експорту молодого французького вина. Одразу за нею йде Німеччина та США.
  • Японці настільки полюбили свято молодого вина, що одного року в Токіо встановили гігантський екран з таймером, щоб рівно опівночі урочисто відкоркувати пляшки божоле.
  • Божоле та шампанське — єдині французькі вина, для яких законодавчо закріплений ручний збір врожаю винограду.
  • Божоле нуво — унікальне вино, яке кожного року має різні смакові відтінки. Ніхто не знає яким воно буде, аж допоки не буде відкоркована перша пляшка.

 

Як пити божоле

 

Яким би складним, чи простим не був букет вашого вина, значна його частина розкривається лише при правильній подачі. Важливим є все: від процесу відкоркування пляшки до розлиття у сортові бокали. Щоб отримати максимальну насолоду від божоле, радимо перед подачею опустити пляшку на кілька хвилин у відерце з льодом, а подавати його за температури від +13°C, але не вище +16°C.

При виборі бокалів рекомендуємо використовувати келихи для бургундського вина, через сортову схожість напоїв. Широка чаша, що трохи звужується зверху, наситить ваше вино киснем та дозволить вам повною мірою насолодитися його яскравим фруктовим букетом. Це може бути Riedel Superleggero, Riedel Sommeliers, Schott Zwiesel Diva або Schott Zwiesel Finesse.

 

З чим пити божоле

 

Божоле, як і більшість червоних вин, добре смакує з м’ясними стравами та м’якими вершковими сирами. Тим, хто хоче трохи побалувати свої смакові рецептори, рекомендуємо поєднувати його із закусками з рибного фаршу чи паштету, дичиною та стейками, вершковим козячим сиром та камамбером. Але божоле — вино доволі просте та універсальне, тож ви цілком можете насолоджуватися його смаком і без гастрономічної пари, або поєднувати з будь-якою іншою своєю улюбленою стравою.

Найголовніше — смакувати його у гарній компанії та гарним настроєм.

Вітаємо зі святом божоле нуво!

TWLV знову відкрито!

Попередня

#LoveAesthetic: подарунки до Дня всіх закоханих

Наступна