Меню

Поради експерта: Як відсвяткувати День закоханих та що подарувати

11 лютого, 2022

День закоханих охоплено атмосферою романтики, м'якого дзвону винних келихів, зізнань у коханні, побачень та вечерь на двох при свічках. Кожен з нас намагається здивувати свою другу половинку тематичним подарунком, влаштувати незабутній вечір і просто в черговий раз нагадати, наскільки ви ніжно кохаєте один одного. Це той самий відповідальний момент, коли кожна деталь має значення і має бути ідеально. Про те, як правильно скласти святкове меню, прикрасити стіл та що подарувати коханим на 14 лютого, ми розпитали Вікторію Ромащенко, спеціалістку з етикету, засновницю культурно-освітнього проекту "Etiquette Familia" (Школа етикету, домашнього затишку та сімейних цінностей) та авторки серії майстер-класів зі столового етикету та сервірування в мережі салонів TWLV.

14 лютого для багатьох пар — найважливіше та найромантичніше свято у році. Усі влаштовують вечері у ресторанах, побачення, святкові вечори вдома. А що для Вас означає День закоханих?

У Дні закоханих є своя особлива символіка, яка відрізняє його від решти днів у році. І саме вона допомагає організувати цей незабутній романтичний сніданок або вечерю на двох. Насамперед — це червоний колір — колір кохання, сердець. Далі — валентинки: ті найкрасивіші листівки, які ми даруємо один одному, власноруч та каліграфічно заповнюючи рядки з ніжними посланнями. У цьому, мені здається, і полягає їхня головна цінність. Адже в них присутній ваш особистий почерк та почуття, які ви хотіли б подарувати своїй коханій людині. Ще один символ Дня закоханих — це шоколад: цукерки у формі сердець, стріл та купідонів; все що пов'язано з ніжним і водночас пристрасним почуттям під назвою любов. Саме на цю символіку і треба спиратися, коли ми будемо сервірувати романтичний стіл.

 

 

Є якісь поради як оформити романтичну вечерю вдома на День закоханих?

Часто романтичними є лише вечері. Але ось, наприклад, у нас в сім'ї є традиція будь-які свята розпочинати з самого ранку. І День закоханих — не виняток. Все починається зі святкового сніданку, який ми сервіруємо ще з вечора. Уявіть, як приємно прокинутися, прийти на кухню, де на тебе вже чекає гарно оформлений стіл.

Дуже незвичайно. А що краще подавати до сніданку на День закоханих?

Кожен може сервірувати його по-своєму — безліч різновидів вишуканих сніданків. Наприклад, французький — наш улюблений: свіжі круасани, джем, апельсиновий фреш та келих ігристого на двох. Або ж можна наслідувати бельгійські традиції і приготувати до сніданку бельгійські вафлі. Досить нестандартний — англійський сніданок: бобові, яєчня, ковбаски. Один із найцікавіших — японський, до складу якого традиційно входять рис, омлет, риба, морепродукти. Незвичайним та атмосферним рішенням буде взяти саме традиційний сніданок якоїсь країни. Або, наприклад, згадати про наші рідні традиції і про масляну, що настає. Млинці, варення та чай у дуетах з елегантними етажерками, розетками або креманками, а також чайною парою – завжди гарне рішення на сніданок.

 

Ви вже говорили, що у вас у сім'ї є традиція відзначати свята з самого ранку, а ще є якісь особливі сімейні традиції, пов'язані з Днем закоханих?

На нашому столі обов'язково є ігристе, якщо говорити про сніданок: келих для настрою — не більше. Адже як казала Марлен Дітріх, шампанське дає відчуття, що щодня — неділя :) Також у нас є ще одна невелика традиція — щороку, на річницю нашого знайомства, ми купуємо 2 колекційні келихи під ігристе вино. Торік це були різнокольорові Champagne LSA, позаминулого – Помпадурки із золотим кантом, ще раніше — Флюти. Таким чином, збираємо свою сімейну колекцію келихів для шампанського, яка вже є досить солідною. Для нас це дуже символічно, тому що у всі пам'ятні дні, такі як річниця знайомства, день весілля, на 14 лютого ми завжди п'ємо шампанське з цих келихів. Крім цього, сервірування я завжди завершую квітковою композицією в колір текстилю і співзвучної посуду. Я зазвичай наперед купую невеликі червоні піоноподібні трояндочки, щоб сервірувати їх у мої улюблені вази Rose Bowl вікторіанської епохи. А чоловік, коли бачить сервірування, завжди вранці їде за свіжим букетом і дарує його в колірній гамі нашому столовому оздобленню (сміється: це вже побічні ефекти, коли ти — фахівець з етикету;))). Саме в таких деталях відчувається єдність пари. Коли все робиться щиро і з любові, це проявляється навіть у сервіруванні. Є ще один маленький секрет. Якщо ми починаємо святкувати за сніданком, я завжди використовую La cloche. Ми любимо використовувати його у святковому сервіруванні, тому що завжди на тарілку спочатку кладемо невеликий подаруночок або листівку з любовним посланням один одному та накриваємо клошем. Це дуже романтично! Клош на столі завжди приховує якусь загадку, яку хочеться розгадати. І ось уявіть: виходячи вранці до столу, тобі хочеться скоріше підійти, щоб відкрити клош і подивитися, що ж під ним ховається? Його "закритість" допомагає продовжити приємні моменти очікування.

Якщо говорити про вечерю, ми завжди сервіруємо на стіл ще невелику рамочку з фотографією, де ми удвох. Такий романтичний вечір — чудовий привід згадати, як почалася, наприклад, історія вашого кохання, переглянути весільні фотографії або фотографії з подорожей.

Ви кажете, що на столі обов'язково є ігристе вино. Чи є якісь обмеження в етикеті в часовому проміжку, з якої години можна пити ігристе?

Насправді, ігристі вина та шампанське, у тому числі, — це той, мабуть, єдиний напій, який можна пити, починаючи зі сніданку, і який також подається на урочистих дипломатичних прийомах. Головне — це знати міру та пам'ятати про винні жести.

Що ви можете порадити тим, хто хоче влаштувати все ж таки саме романтичний вечір на двох і сервірувати святкову вечерю?

Насамперед я б порадила спиратися на символіку свята. Як ми вже говорили — це серця, цукерки, шоколад, червоний текстиль, свічки та квіти. Наповніть стіл особливою атмосферою. По-перше, можна підписати листівки, а потім гарно презентувати їх один одному на тарілочці, як я вже згадувала. Це неймовірно чарівний момент, коли відкриваєш конверт, читаєш ніжні, добрі слова, це так налаштовує на особливе святкування Дня Закоханих.

По-друге — використання символічного текстилю. У нашої сім'ї є такий особливий текстиль, який я використовую саме на 14 лютого. Це дуже гарна доріжка із двома серцями по кожній стороні. Окрім неї, я кладу дві мереживні білі серветки з червоною окантовкою. Такий текстиль підтримує колірний настрій цього свята.

Третій елемент — святковий посуд. Якщо у вас є в будинку тарілки у формі сердець — чудово. Це також можуть бути чайні пари червоного, фіолетового кольорів, з вушком у формі серця, наприклад. Або особливий посуд, який ви купили разом у якійсь подорожі, наприклад, — чайна пара. І це чудовий привід дістати ті самі дві чашечки, заварити чай і згадати, як минулого року ви разом зі своєю другою половинкою прогулювалися, скажімо, вуличками Парижу чи Риму.

Якщо говорити про додатковий декор столу, то завжди дуже доречно виглядають червоні свічки та підсвічники різної висоти, різної форми: канделябри, жирандоль і просто звичайні підсвічники. Вони привносять романтику та пряність світла.

Всі ці дрібниці створять незвичайно гарний візерунок вашому сервіруванню.

Якщо ми вже заговорили про посуд, у вас є якісь улюблені набори для романтичного свята?

День Закоханих — це свято пари, тож парність — ще один символ! І, звичайно, з посуду я рекомендую використовувати щось парне та колекційне: те, що вам подарували на весілля, перейшло у спадок від сім'ї або ви разом придбали, будучи за кордоном. Дістаємо колекційні келихи під шампанське або під червоне, біле, рожеве вино. Можливо, у вас є срібні столові прилади, які дісталися у спадок від сім'ї — для романтичного вечора вони підійдуть ідеально. Крім посуду, я радила б приділити увагу текстилю. Наприклад, покласти дві ваші знакові серветки. Я б рекомендувала, якщо таких немає, наперед придбати або пошити самостійно, додавши на тканину ваші ініціали. Це також може стати частиною подарунка вашій сім'ї, який ви будете використовувати на всіх інших знакових святах та урочистостей.

Підбір меню — це не менш відповідальний етап підготовки до сервірування столу. Можете порадити, на що спиратися при виборі святкового меню?

Звичайно ж, я рекомендую додати у сервірування якісь незвичайні та цікаві страви та поекспериментувати, подавши їх у стилі А-ля Русь — індивідуальна подача. Можна сервірувати романтичну вечерю у форматі "Келих вина", що передбачає вино та сирне плато. У TWLV, я знаю, є чудовий сирний набір. Відповідно до сирного етикету, до речі, кількість сирів має бути непарною — 3, 5, 7, 9 чи 13 і сервірувати їх потрібно по колу за наступним принципом: від м'якого до твердого, від менш пряного до більш пікантного; однієї країни виробника або різних, але одного виду. До кожного виду сиру — свій ніж і, звичайно, наперед підібране вино. Попередньо можна провести його декантацію. Це неймовірно естетичний церемоніал, коли вино спочатку переливають у гарний декантер над свічкою, а потім вже у келихи. Якщо ми говоримо з вами про подачу шампанського, то тут настає зоряний час відер та інших вишуканих ємностей для охолодження пляшки. Зверху кубиків льоду завжди можна насипати пелюстки троянд або заморозити невеликі бутони, або просто поставити пару квіток, як у вазу. Повірте це додасть вашому сервіруванню особливого шарму, вишуканості та романтики.

Щодо десертів, то це можуть бути яскраво-червоні тістечка у формі сердець. Можна замовити у кондитерській завчасно або спекти самостійно. Є безліч форм сердець для випікання пирогів, печива та інших солодощів. Такі десерти можуть стати не просто частиною сервірування, а й подарунком.

Якщо говорити про пари, які познайомилися нещодавно і знають один одного не дуже добре, чи є якісь універсальні поради, як найкраще спланувати меню та оформити сервірування?

Запрошуючи на вечерю, необхідно заздалегідь поцікавитися про смакові уподобання одне одного. Як фахівець з етикету я рекомендую скласти меню та подавати його у стилі — la russe. Це коли ви подаєте страви по черзі, починаючи від закусок, далі переходьте до основної страви і закінчуєте десертом. Крім того, що сама по собі така подача - неймовірно елегантна, плавна зміна страв також передбачає зміну вина. Тут вже можна продемонструвати свої навички та пізнання. Вино - чудова тема для спілкування, яка гарно підійде для романтичного вечора.

Заздалегідь продумавши меню вашої вечері, ви можете гарно його оформити у вигляді електронної листівки-запрошення. Наприклад, назвати як "Романтична вечеря 14 лютого 2022 року", а далі перерахувати страви від закусок до десертів. Можна оформити запрошення від руки самостійно або звернутися до професійного каліграфа. Саме це запрошення вже відрізнятиме звичайну вечерю, навіть найсмачнішу, від будь-яких інших і може стати однією з ваших традицій. Це не тільки естетично, але також дає можливість попередити вас про особливості своїх смакових уподобань. Саме цей жест розкриє вашу гостинність. Адже вміти догодити своєму гостю — це справжнє мистецтво.

Впевнені, що таке меню навіть зберігати на згадку...

Звичайно. Це все прояв ваших бажань порадувати один одного, надати знаки уваги, показати наскільки дбайливо ви ставитеся до переваг один одного.

Ми вже трохи почали говорити про подарунки. Поділіться з нами, як це заведено у Вашій сім'ї? Ви даруєте сімейні подарунки, для вас двох, або кожен купує індивідуальний подарунок?

Насправді, завжди по-різному. Ми відштовхуємося як від сімейних потреб, так і від особистих уподобань, які рік у рік, звичайно ж, змінюються. Але на День закоханих ми підписуємо один одному валентинки і даруємо невеликий символічний подарунок. Якийсь смачний шоколад, цукерки, тістечка. Я намагаюся порадувати наш сімейний побут (і про побут теж не забуваю) чимось парним: посудом, колекційними келихами, столовими приладами, текстилем.

Згадала смішну історію. Одного разу я попросила як подарунок салатну пару зі скла, тому що я не тільки колекціоную столові прилади, але й завжди сервірую їх на стіл. Так ось, вранці чоловік подарував їх, а ввечері — випадково розбив, коли прибирали зі столу ;) Після цього я прошу ложки та виделки, що не б'ються)))

До речі, у якості подарунку ви можете презентувати гарні свічники, канделябри, тому що це все про тепло, затишок, сердечність, все дуже у дусі свята. Якщо це пара, яка зовсім нещодавно разом, то я пораджу знову-таки спиратися на символіку свята: шоколад, цукерки, валентинки. На стадії зародження стосунків такі символічні дрібниці стануть чудовим подарунком.

Давайте підсумуємо. Якщо говорити про глобальний сенс сімейних свят, яким воно буде для вас?

Ми не одні у цьому світі! Всі ми один для одного - сонце, і воно починає світити зі стін рідної хати з дитинства - любов'ю від мами та тата, дідусів і бабусь, сестричок і братиків та всієї рідні. Поринаючи у доросле життя і занурюючись в кругообіг метушні, важливо пам'ятати про головні дні в році: про день народження бабусі, річницю весілля батьків, важливі сімейні події... Щоб не пропустити їх, щоб іноді подолати сотні кілометрів заради рідних стін та голосів, щоб разом помовчати, посміятися і додати до своєї скарбнички спільно проведені дні із сім'єю, ще один - такий прекрасний і душевний.

І повертаючись до свята всіх закоханих через ключ сімейних цінностей, хочеться додати: головне в цьому житті — встигнути бути разом у коханні та розумінні. Нехай гарне сервірування, заздалегідь підписана валентинка та символічний подарунок стануть тим самим натхненням та бажанням БУТИ, а не здаватися разом.

Джерело: Anywell

Ідеї ​​подарунків до Дня святого Валентина від TWLV

Попередня

Wedgwood Wonderlust: жага мандр та чудес

Наступна